Η τεχνητή άρθρωση του ισχίου αποτελείται από τέσσερα κομμάτια:
1) ένα μεταλλικό στέλεχος (στειλεός), το οποίο στερεώνεται στο μηριαίο οστό. Το μέγεθος του ποικίλλει και επιλέγεται κατά περίπτωση. Το πάνω μέρος του στειλεού φέρει έναν κώνο πάνω στον οποίο προσαρμόζεται η τεχνητή κεφαλή.
2) η τεχνητή κεφάλι η οποία είναι κεραμική ;h μεταλλική με διάμετρο κατά κανόνα 28,32 ή 36 mm.
3) η κοτύλη είναι μεταλλική και μπορεί να φέρει οπές για καλύτερες τελειώσει της σε οστεοπορωτικούς ασθενείς.
4) Ένα κύπελλο από πολυαιθυλένιο ή μέταλλο ή κεραμικό υλικό, που περιβάλλει την κοτύλη και μειώνει τις τριβές.

Η διαδικασία της επέμβασης είναι σε όλες τις περιπτώσεις είναι σχεδόν ίδια. Τα τμήματα των οστών και των μαλακών μορίων που πάσχουν αφαιρούνται και το εναπομείναν οστό σχηματοποιείται με τη βοήθεια εργαλείων κατά τέτοιον τρόπο, ώστε τα τμήματα της τεχνητής άρθρωσης να ταιριάζουν και να προσαρμόζονται τέλεια. Οι κινήσεις πρέπει να είναι πλήρης και σταθερές. Η εγχείρηση πραγματοποιείται σε τέσσερα στάδια.

Στάδιο 1

Η προσπέλαση του ισχίου γίνεται με μία τομή στο μηρό. Η πάσχουσα άρθρωση αποκαλύπτεται μετά από την διάνοιξη και μερική εκτομή της κάψας που την περιβάλλει. Η κεφαλή του μηρού κόβεται και αφαιρείται από τον υπόλοιπο μηρό. Στη συνέχεια με τη βοήθεια μίας φρέζας τροποποιείται η κοτύλη, μέχρι να φανεί υγιής ιστός. Αυτό είναι απαραίτητο για να επιτευχθεί η σωστή στερέωση της κοτύλης.

Στάδιο 2

Στο επόμενο στάδιο ο εσωτερικός χώρος του μηριαίου (μυελός) προετοιμάζεται με τη βοήθεια ειδικών εργαλείων (ράσπες), για την εμφύτευση του στειλεού. Η απόφαση για το αν θα χρησιμοποιηθεί βιολογικό τσιμέντο εξαρτάται από την ποιότητα του οστού και την ηλικία του ασθενούς.

Στάδιο 3

Μετά την εμφύτευση της κοτύλης και του στειλεού τοποθετείται η τεχνητή κεφαλή με προκαθορισμένο και διαφορετικό κατά περίπτωση μέγεθος και μήκος. Στη συνέχεια επαναρθρώνεται το ισχίο και γίνεται ένας τελικός έλεγχος της κινητικότητας διεγχειρητικά.

Στάδιο 4

Στο τέλος το χειρουργικό τραύμα εκπλύνεται επιμελώς και ελέγχονται τυχόν αιμορραγίες. Τοποθετείται σωλήνας που παροχετεύει την συλλογή αίματος μετεγχειρητικά και ακολουθεί σύγκλειση του τραύματος και πιεστική επίδεση.

Leave a Comment