ΕΠΙΚΟΝΔΥΛΙΤΙΔΑ ΑΓΚΩΝΑ

Η επικονδυλίτιδα του αγκώνα, ή αλλιώς αγκώνας τον τενιστών (tennis elbow) δεν παρατηρείται μόνο σε αυτούς που παίζουν τέννις. Ουσιαστικά οφείλεται σε επαναλαμβανόμενες απότομες κινήσεις έκτασης της πηχεοκαρπικής και υπτιασμού του αντιβραχίου ιδιαίτερα υπό αντίσταση.
Τέτοιες κινήσεις γίνονται συχνά από ανθρώπους που χρησιμοποιούν εργαλεία όπως κατσαβίδια, καθώς και από χειριστές ηλεκτρονικών υπολογιστών, οι οποίοι χειρίζονται το πληκτρολόγιο ή το mouse με τον καρπό σε έκταση. Οι κινήσεις αυτές προκαλούν έμμεσα μερική ρήξη ή διάταση ινών της κοινής έκφυσης των εκτεινόντων του καρπού από τον έξω επικόνδυλο του βραχιονίου (έξω επικονδυλίτιδα).

Η πάθηση αρχίζει συνήθως με ήπια ενοχλήματα πόνου και δυσχέρεια σε ορισμένες κινήσεις του χεριού. Ο ασθενής χαρακτηριστικά δυσκολεύεται στο άνοιγμα ή κλείσιμο της βρύσης ή στο στρίψιμο το κλειδιού της πόρτας του αυτοκινήτου και του σπιτιού, στο σερβίρισμα και λοιπά.
Από την κλινική εξέταση, υπάρχει ευαισθησία στην περιοχή του έξω επικόνδυλου μπροστά και περιφερικά. Όταν ο γιατρός προσπαθεί να κάμψει τον καρπό σε αντίσταση με τον αγκώνα τεντωμένο, προκαλείται έντονος πόνος.

Οι κινήσεις του αγκώνα είναι φυσιολογικές και οι ακτινογραφίες δεν εμφανίζουν παθολογικά ευρήματα, είναι όμως απαραίτητες για να αποκλειστούν άλλες πιθανές βλάβες.
Σπανιότερα υπάρχει πόνος στην κοινή έκφυση των καμπτήρων μυών στον έσω επικόνδυλο και τότε μιλάμε για έσω επικονδυλίτιδα, συχνότερα σε παίκτες του golf (golfers elbow).

Επειδή τα ενοχλήματα είναι κατά κανόνα ελαφρά, η πάθηση δεν αντιμετωπίζεται συνήθως συστηματικά από την αρχή, με αποτέλεσμα ο ασθενής να χάνει πολύτιμο χρόνο και να ταλαιπωρείται για μακρό χρονικό διάστημα. Η θεραπεία είναι κυρίως συντηρητική και σπανία χειρουργική.

Η χορήγηση μη στεροειδών αντιφλεγμονωδών φαρμάκων με περιορισμό των κινήσεων του πάσχοντος μέλους είναι μία πρώτη αντιμετώπιση. Σε περίπτωση που επιμένουν μπορούν να χρησιμοποιηθούν τοπικές εγχύσεις κορτιζόνης που μπορούν να επαναληφθούν δύο ή τρεις φορές.
Νεότερες θεραπείες όπως η έγχυση αυτόλογων ενεργοποιημένων αιμοπεταλίων (PRP-platelet rich plasma), εμφανίζουν εξαιρετικά αποτελέσματα. Στην περίπτωση του PRP λαμβάνεται μία μικρή ποσότητα (περίπου 20ml) αίμα από τον ασθενή, το οποίο φυγοκεντρείται σε ειδικό μηχάνημα και έτσι απομονώνονται τα αιμοπετάλια, τα οποία και εγχύονται στην περιοχή της βλάβης. Τα αποτελέσματα είναι πολύ ικανοποιητικά ακόμα και σε δύσκολες περιπτώσεις.

 

Η φυσικοθεραπεία τέλος βοηθάει αρκετά με πολλές και ποικίλες μεθόδους όπως κρουστικά υπέρηχα, διαθερμίες, μαλάξεις κλπ. ενώ  η χρήση ειδικού νάρθηκα συνιστάται ιδιαίτερα για αθλητές.

Η επικονδυλίτιδα είναι μία πολύ συχνή πάθηση και η θεραπεία της είναι σημαντική, ιδιαίτερα στα αρχικά στάδια, έτσι ώστε να μην μετατραπεί σε μια χρόνια βλάβη της οποίας η θεραπεία είναι δυσκολότερη. Η συμβουλή του Ορθοπαιδικού είναι απαραίτητη για να διαγνωστεί και να θεραπευτεί η επικονδυλίτιδα.