Η πελματιαία απονευρωσίτιδα είναι μία πολύ συχνή πάθηση του άκρου ποδός. Πρόκειται στην ουσία για μία τενοντίτιδα του μακρού πελματιαίου συνδέσμου, ένας σύνδεσμος ο οποίος ξεκινάει από το πρόσθιο άκρο της κατώτερης επιφάνειας της πτέρνας και καταλήγει στα δάχτυλα.

 

 

Η πιο συχνή αιτία εμφάνισης της πάθησης είναι η καταπόνηση από έντονο βάδισμα ή τρέξιμο καθώς και η συχνή βάδιση χωρίς υποδήματα ή με επίπεδο υπόδημα. Το τελευταίο συμβαίνει γιατί αυτός ο σύνδεσμος έχει μεγαλύτερη τάση όταν το πέλμα βρίσκεται σε πλήρη παραλληλία με το έδαφος. Έτσι, κατά την κάμψη και έκταση του άκρου ποδός η τάση που ασκείται στο σημείο της έκφυσης του τένοντα στην πτέρνα είναι μεγαλύτερη και δημιουργεί τοπική φλεγμονή, η οποία μπορεί να επεκταθεί και στα υπόλοιπα σημεία της απονεύρωσης.
Στην εμφάνιση της πάθησης συμβάλουν και συνοδοί παράγοντες όπως πλατυποδία, ρευματοπάθειες, ουρική αρθρίτιδα κλπ.

Χαρακτηριστικά ο ασθενής αναφέρει ότι το πρώτο βήμα μετά από μία περίοδο ακινησίας όπως οι βραδινές ώρες είναι και το πιο επώδυνο αλλά ο πόνος κατά την βάδιση παραμένει στη διάρκεια όλης της ημέρας, παρόλο που το πρωί είναι πιο έντονος. Υπάρχει έντονη ευαισθησία κατά μήκος του περιφερικού χείλος της πτέρνας αντίστοιχα με το σημείο κατάφυσης της πελματιαίας απονεύρωσης.

 

Μία πλάγια ακτινογραφία συνήθως δείχνει και την οστική άκανθα, η οποία επεκτείνεται περιφερικά από αυτό το σημείο.
Η άκανθα της πτέρνας που φαίνεται στις ακτινογραφίες δεν είναι το αίτιο, αλλά το αποτέλεσμα τραυματισμών και χρόνιας καταπόνησης της πλατείας απονεύρωσης από την συνεχή έλξη που ασκεί η απονεύρωση στο σημείο αυτό της πτέρνας. Στο σημείο λοιπόν αυτό δημιουργείται μία οστική προσεκβολή η οποία ονομάζεται άκανθα πτέρνας.

 

 

Η θεραπεία είναι κατά κανόνα συντηρητική: στον ασθενή χορηγούνται αντιφλεγμονώδη ή γίνεται τοπική έγχυση κορτικοστεροειδών. 

Ο ασθενής στην περίπτωση που έχει αναπτυχθεί άκανθα πτέρνας μπορεί να χρησιμοποιήσει και ένα ειδικό πέλμα ( δείτε διπλανή φωτογραφία ) συνήθως από σιλικόνη το οποίο αποφορτίζει την περιοχή της πτέρνας.

Πολύ σημαντικές είναι και οι ασκήσεις συνήθως διατάσεις κατά τις πρωινές ώρες οι οποίες ζεσταίνουν την πελματιαία απονεύρωση, η χρήση υποδημάτων με μικρό τακούνι ένα έως δύο εκατοστά καθώς και η παγοθεραπεία τις βραδινές ώρες.